Daling orderportefeuille

Volgens de meest recente nieuwsberichten is de orderportefeuille in de bouw licht gedaald. Vooral in de burgerlijke en utiliteitsbouw was dit het meest merkbaar. De grond-, water- en wegenbouw zag juist de portefeuille groeien. Maar is dit reden tot wanhoop voor de burgerlijke en utiliteitsbouw? Betekent deze lichte daling dat de bouw en de elektro in zwaar water verkeren? Ik ben op onderzoek uit gegaan. Lees snel verder wat deze dalingen en stijgingen nou echt betekenen. Ook geef ik nog vijf belangrijke voorwaarden weg waaraan een betrouwbaar bouwbedrijf zou moeten voldoen. Goed om altijd bij de hand te houden als checklist!

Hoe is het gesteld met de bouw?

Wat ik eerst wilde weten, was over welke periode we het nou precies hebben. Dat blijkt al een beetje weg te geven dat deze drastische kop lang niet zo heftig lijkt als het wellicht doet klinken. De daling gaan namelijk om slechts enkele tienden. De hoofdaannemingsbedrijven in de bouw en elektro noemden hun orderpositie dan ook nog steeds positief. Er is zelfs een groepje dat stelt dat deze positie nog steeds hun ‘normale positie’ is. De daling zou dus geen grote invloed hebben. Echter, toch is er nog 25% bedrijven in de bouw en elektro dat wel degelijk een stagnatie ondervindt. Zij wijten dit aan een daling aan orders. De vraag is dan dus: welke bedrijven krijgen wél de orders, waardoor zij niks merken van deze, hetzij lichte, daling?

De beste bouwbedrijven

Een goed bouwbedrijf is meer dan een stelletje klussers bij elkaar. Het is uw complete partner in uw bouwprojecten. Een veelzijdige alleskunner. Als u zelf een opdracht heeft liggen in de bouw of elektra is het van belang zo’n veelzijdig bedrijf in de arm te nemen. Maar waar voldoet zo’n bedrijf nou precies aan? Zo’n bedrijf is betrokken, gemotiveerd, vakkundig, duurzaam en innovatief. Kijk dus goed na of dit ten minste één keer op een website vermeld worden. Dan weet u zeker in elk geval een bedrijf met de juiste visie te hebben gevonden. Verder is het van belang dat zo’n bedrijf onderstaande oppakt:

  • Klussen voor nieuwbouw
  • Klussen in verbouw
  • Onderhoudswerkzaamheden
  • Opdrachten voor particulieren
  • En voor bedrijven

Voldoet uw gevonden bouwbedrijf hieraan? Dan is de kans groot dat u uw partner gevonden heeft!

De lijn gaat weer stijgen

En als u zo’n veelzijdig bouwbedrijf gevonden heeft en het resultaat is naar behoren, dan is de kans groot dat u dit bedrijf vaker inschakelt. Of dat u er positief over vertelt op feestjes en buurtborrels. Kortom, de lijn zal weer gaan stijgen. En ook al is hij nu eventjes ietwat ingezakt: de lijn stijgt al significant sinds 2013. Dit kleine dipje is dus niets anders dan een minuscuul hobbeltje in de weg voor de bouw en elektra!