Uw uitvaartwensen vastleggen: zo belangrijk

De meeste mensen denken niet graag na over de dood, en praten er al helemaal niet graag over. Toch willen we, als we een uitvaart gaan regelen, altijd graag weten wat de wensen van de overledene zijn geweest voor het afscheid. Wat voor grafmonument hadden ze graag gewild? En welke muziek? Wat uw leeftijd of gezondheid ook is, het is zeer aan te raden om vast te leggen wat uw wensen zijn voor uw uitvaart. Wanneer u het moeilijk vindt om dit te bespreken kunt u uw wensen ook opschrijven.

Waar kunt u vast aan denken?

Wat voor dingen kunt u dan zoal vastleggen voor uw uitvaart? Wij zetten een aantal zaken op een rij.

  • Wilt u liever begraven of gecremeerd worden? En heeft u al een voorkeur voor de urn, wade of kist?
  • Wilt u graag uw uitvaart laten verzorgen door een specifieke uitvaartverzorger?
  • Stel vast de gastenlijst samen
  • Kies vast een begraafplaats, of een plek waar de as uitgestrooid kan worden. En waar wilt u dat de uitvaart plaats gaat vinden?
  • Heeft u een voorkeur voor een bepaald grafmonument? Dit kunt u ook vast opschrijven
  • Welke muziek moet er gespeeld worden op uw uitvaart? En wilt u live-muziek of liever niet? Of heeft u een gedicht, een toespraak of een boodschap die u graag voorgelezen wilt hebben tijdens de ceremonie?
  • U kunt ook vast nadenken over uw voorkeur in rouwvervoer, rouwkaart en rouwbloemen

Fijn voor uzelf en uw nabestaanden

Door al deze zaken op te schrijven bent u ervan verzekerd dat de uitvaart volgens uw wensen zal verlopen, ook zal het uw nabestaanden erg helpen. Zorg ook dat u uw uitvaartwensen blijft updaten. Voeg nieuwe wensen die u heeft toe aan uw document. En zorg dat uw nabestaanden weten waar ze het document kunnen vinden.