Alles wat je moet weten over motorrijles

Je wilt graag motorrijles nemen. Wat een goed idee. Voor je het weet rijdt je in alle vrijheid over de snelweg. Maar hoe gaat het nemen van motorrijles in zijn werk? Waar moet je aan denken bij de lessen? En hoe vind je de beste motorrijschool? In dit blog vertellen we je meer over het nemen van motorrijles.

Theorie-examen en praktijkexamen

Als je je motorrijbewijs wilt halen, moet je slagen voor twee examens. Net als bij autorijbewijs eigenlijk. Heb je al een autorijbewijs? Dan kun je de theorie halen tijdens je motorrijlessen. Als je nog niet in het bezit bent van een rijbewijs moet je eerst je theorie-examen halen voordat je kan beginnen met de praktijklessen. Je moet dus twee praktijkexamens moeten halen: het praktijkexamen verkeersdeelneming (AVD) op de weg en het praktijkexamen voertuigbeheersing (AVB) op een afgesloten terrein. Wanneer je deze praktijkexamens haalt, en het theorie-examen, heb je je motorrijbewijs binnen!

De soorten rijbewijs

Er zijn drie soorten motorrijbewijs die je kunt halen. Bij elke motorrijbewijs horen andere leeftijdseisen en voorwaarden. De eerste, A1, is geldig voor een lichte motor. Wanneer je 17 jaar oud bent, kun je hiervoor gaan lessen. Je praktijkexamen kun je dan halen wanneer je 18 jaar bent. Rijbewijs A2 geldt voor middelzware motoren. Hiervoor moet 20 jaar zijn als je wilt starten met lessen. En voor rijbewijs, voor de zware motoren, mag je pas lessen vanaf je 21ste. Afhankelijk van jouw situatie en je wensen kies je dus voor het rijbewijs dat het beste bij je past. Hierin kan een goede rijschool je natuurlijk ook adviseren.

Hoe kies je een goede rijschool?

Kies nooit de eerste de beste rijschool, maar kijk eerst even goed rond. Houd hierbij in gedachten dat goedkoop bij rijlessen niet altijd voordelig is. Bij een instructeur waarmee je geen ‘klik’ hebt, zul je meer lessen nodig hebben om je niveau op peil te krijgen. Informeer bij vrienden, kennissen en familie naar hun ervaring met hun rijschool. Dat helpt in het maken van de juiste keuze.

Heb jij goede, of minder goede, ervaringen met het behalen van je motorrijbewijs? Laat het ons weten door contact met ons op te nemen. We zien je bericht graag verschijnen.