Darmklachten in dagelijks leven

Wanneer je dagelijks last hebt van maag- of darmklachten, dan kan dit veel invloed hebben op het dagelijks leven. Je weet van te voren al dat je een lekker stuk taart eigenlijk zou moeten laten liggen. Dit maakt het leven minder plezierig. Daarom is het belangrijk dat je goed onderzoek doet naar waar je slecht op reageert. Gelukkig zijn er al een tal van diëten die jou kunnen helpen met jou darm of maag problemen. In dit blog leggen we je een aantal diëten uit.

Wat veroorzaakt darmklachten?

Darmklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je intolerant bent voor bepaalde voedingsstoffen. Of je eet bijvoorbeeld te veel van hetzelfde. Dit kan uiteindelijk vervelende gevolgen hebben. Zeker wanneer je teveel zout, suiker of vlees eet kan dit zorgen voor een opgezwollen gevoel en zelfs leiden tot een verhoogde bloeddruk of diabetes. Maar je kunt veel doen om dit soort klachten te verminderen.

Volg een gepast dieet

Er zijn diverse diëten die je uit kunt proberen. Wij hebben een lijst voor je samengesteld met de meest gebruikte diëten:

  • FODMAP dieet
  • Dieet voor allergie of histamine intolerantie
  • Candida dieet
  • Dieet lage Glycemische index
  • Latex vrij dieet
  • Dieet met resistent zetmeel
  • Caloriearm dieet

Het FODMAP dieet

Bij het FODMAP dieet wordt er gekeken naar PDS, ofwel het Prikkelbare Darm Syndroom. Hierbij hebben mensen last van chronische darmklachten. Om dit te verhelpen, of te verminderen, worden bepaalde specifieke voedingsstoffen uit het dieet weggelaten. FODMAP is de afkorting voor Fermenteerbare Oligosacchariden, Disacchariden, Monosacchariden en Polyolen. Door bepaalde voedingsstoffen weg te laten worden de darmen minder geprikkeld en zal je minder last hebben van je klachten.

Een histamine-arm dieet

Een ander veelvoorkomend dieet is het histamine-arm dieet. Dit dieet houdt in dat voedselproducten waarin veel histamine zit vermeden worden. Er zijn mensen die belangrijke enzymen tekort komen die normaal gesproken histamine zouden moeten afbreken. Bij deze mensen kunnen klachten zoals jeuk, een verstopte neus, slapeloosheid en allergische reacties ontstaan. In dit dieet worden diverse dierlijke en plantaardige producten vermeden. Denk hierbij aan bewerkte en gefermenteerde producten, zoals oude kazen en worsten.

Meer vragen over diëten

Er zijn nog veel meer diëten te vinden. Voor bijna elke darmklacht bestaat er wel een dieet. Adviseer altijd jouw huisarts wanneer je aan een dieet wilt gaan beginnen. Of bekijk deze website over diverse dieten. Voor vragen over intolerantie en allergie kan je op deze website dit contactformulier invullen.