Wat is een strokenfundering?

Wilt u uw woning of bedrijfspand laten funderen en bent u nog op zoek naar een geschikte funderingsmethode? Overweeg een strokenfundering te laten maken. Een strokenfundering wordt ook wel een fundering op staal genoemd. De naam laat u denken dat deze funderingsmethode een fundering gestort op stalen platen is, maar niets is minder waar. Een fundering van staal dankt de naam aan de ondergrond, want de ondergrond is ‘zo hard als staal’. Wilt u meer weten over de strokenfundering? En hoe u deze kunt laten maken? Lees snel verder.

Het maken van een strokenfundering

Een strokenfundering is dus een funderingsmethode gebaseerd op het funderen op vaste grond. De ondergrond bevat namelijk zand dat zo dicht op elkaar wordt geperst dat de ondergrond de eigenschappen van beton heeft. Hierdoor ontstaat er een vaste ondergrond. Bij een strokenfundering wordt de belasting van het gebouw naar de grond overgedragen door twee stalen stroken. De vloer wordt op deze manier gelijktijdig belast door zowel druk- als trekkrachten. Het beton neemt namelijk de drukspanning op, terwijl het staal de trekspanning opvangt.

Voor- en nadelen van strokenfundering

Een strokenfundering is een effectieve manier van funderen. Er is aanzienlijk minder beton nodig dan bij het storten van een betonvloer. Daarnaast is deze funderingsmethode veel goedkoper dan een fundering op palen. Het nadeel van een strokenfundering is dat deze funderingsmethode niet geschikt is voor zachte ondergronden. Een fundering op staal, zoals de strokenfundering, is namelijk erg gevoelig voor verzakkingen.

Is mijn situatie geschikt voor strokenfundering?

Een strokenfundering moet dus altijd geplaatst worden op een sterke ondergrond. Twijfelt u of uw ondergrond sterk genoeg is? Vraag dan of er een specialist langs kan komen om uw situatie te bekijken. Het is in sommige gevallen namelijk mogelijk dat de ondergrond verbetert kan worden, waardoor er alsnog een sterke ondergrond ontstaat. Een specialist weet precies wat er gedaan moet worden om een strokenfundering te maken.

Wilt u hier meer over weten? Laat het ons weten via het contactformulier.