Is elk dak geschikt voor zonnepanelen?

Wat is het ideale zonnepanelen dak?

Als je zonnepanelen voor je woning overweegt, is de eerste vraag die je je moet stellen: is mijn dak geschikt? De meeste daken zijn geschikt voor zonnepanelen, maar er zijn een paar uitzonderingen. In deze blogpost bespreken we de verschillende soorten daken die geschikt zijn voor zonnepanelen, maar ook de daken die dat niet zijn. Ook geven we enkele tips om te bepalen of uw dak geschikt is of niet.

Welke daken zijn niet geschikt voor zonnepanelen?

Er zijn verschillende soorten daken die niet geschikt zijn voor zonnepanelen. Dit zijn rieten daken, platte daken met sedum, schuine daken met golfplaten, bitumen of mastiek. Maar ook leien, pvc-, fels- en damwand daken, asbesthoudende daken en daken die in slechte staat verkeren zijn niet geschikt voor zonnepanelen. De enige optie die u dan heeft, is eerst het dak vervangen.

Waar moet een dak aan voldoen?

Om een dak geschikt te maken voor zonnepanelen, moet het aan de volgende criteria voldoen:

  • Het dak moet sterk genoeg zijn om het gewicht van de zonnepanelen te dragen.
  • Het dak moet bij voorkeur op het zuiden gericht zijn.
  • Het dak mag geen schaduw ondervinden van bomen of andere gebouwen.
  • Het dak moet in goede staat zijn en mag geen asbest bevatten.

Raadpleeg een vakman

Als uw dak aan deze eisen voldoet, is het hoogstwaarschijnlijk geschikt voor zonnepanelen! Ben je niet zeker van je zaak, dan kunt u altijd een zonnepanelen installateur raadplegen voor een dak-check. Zonnepanelen zijn een geweldige manier om geld en energie te besparen, dus het is zeker de moeite waard om te onderzoeken of uw dak geschikt is.

Een extra tip voor het plaatsen van zonnepanelen: zorg ervoor dat uw dak geïsoleerd is. Als de zonnepanelen er eenmaal op liggen kom je er niet meer bij.