Heeft u het vermoeden dat u Keratoconus heeft? Keratoconus is een aandoening aan het hoornvlies, waarbij de normale vorm van het hoornvlies veranderd. Wanneer u Keratoconus heeft, dan is het hoornvlies minder sterk dan bij de gemiddelde persoon. Deze verdunning kan leiden tot een kegelvorm van de oogbol. De eerste symptomen komen meestal al tijdens de puberteit en is meestal te voelen aan beide ogen. De aandoening neemt vaak langzaam toe. In dit blog leest u of Keratoconus erfelijk is en of het te stoppen is.

Erfelijkheid en allergie

Keratoconus wordt zowel door erfelijke als niet erfelijke factoren veroorzaakt of door een combinatie van factoren. Toch is Keratoconus voornamelijk een erfelijke ziekte die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Soms wordt deze aandoening ook niet herkent. De vorm van de oogbol kan veranderen, zonder dat iemand hier last van heeft. Wanneer iemand ook aan astma, allergieën of eczeem lijdt, komt Keratoconus vaker voor.

Keratoconus en syndromen

Keratoconus is ook een aandoening dat vaak voorkomt bij bepaalde syndromen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het syndroom van Down, Turner, Marfan en het Ehlers/Danlos syndroom. Ook kan het voorkomen bij andere oogheelkundige aandoeningen, zoals aniridie, retinitis en pigmentosa.

Wrijven in de ogen

Wist u dat u meer kans op Keratoconus heeft wanneer u veel in uw ogen wrijft? Dit geldt wel alleen bij mensen die extreem veel en hard in hun ogen wrijven. Pas dus altijd op met uw ogen en zorg ervoor dat u er niet teveel aan zit, zodat het hoornvlies niet beschadigd raakt.

Bril en lenzen tegen klachten

Stel dat u net ontdekt heeft dat u Keratoconus heeft, dan vraagt u zich waarschijnlijk af of deze aandoening te genezen is? Helaas is dit niet het geval. Wel kunt u verschillende producten aanschaffen die de vervelende effecten verminderen. Zo kunt u een speciale Keratoconus bril aanschaffen of gaan voor harde lenzen die de klachten deels wegnemen.

Crosslinking of hoornvliestransplantatie

Als laatste optie zijn er ook nog crosslinking en een hoornvliestransplantatie. Bij crosslinking wordt het hoornvlies met UV licht beschenen waardoor dwarsverbindingen tussen de cellen in het hoornvlies ontstaan. Hierdoor wordt het hoornvlies steviger en zal de Keratoconus niet toenemen. Een hoornvliestransplantatie wordt ingezet wanneer brillen of lenzen geen uitkomst bieden. Bij deze behandeling wordt of de voorste laag van het hoornvlies vervangen of de volledige dikte van het hoornvlies. Bespreek deze optie goed met uw arts, maar probeer eerst de brillen en lenzen uit.

Meer weten over Keratoconus?

Wilt u graag meer weten over Keratoconus? Zet dan uw vragen in dit contactformulier en wij beantwoorden u zo snel mogelijk.