Handige informatie over ambulante woonbegeleiding

Ken je de term ambulante woonbegeleiding? Nee, het betekent zelfstandig wonen met begeleiding op afstand. Voor een aantal jonge mensen is zelfstandig wonen best moeilijk. Op een dag ben je van volwassen leeftijd en dan wordt er van je verwacht dat je het huis uitgaat. Dat klinkt eenvoudig. Maar dat is niet voor iedereen zo makkelijk. Wie bepaalde klachten of beperkingen heeft, valt graag terug op de nodig hulp. Voor die mensen is ambulante woonbegeleiding mogelijk. Zij wonen dan ‘op zichzelf’ in hun eigen woning of appartement en krijgen dan begeleiding op afstand. Hieronder lees je hoe dat werkt.

Uitleg over ambulante woonbegeleiding

Als je 18 jaar of ouder bent en zelfstandig in je huis of appartement woont met ondersteuning in de vorm van ambulante woonbegeleiding, dan krijg je begeleiding en ondersteuning in het dagelijks leven. Dat is bedoeld voor mensen bij wie het leven niet altijd vanzelf gaat. Als ze ambulante woonbegeleiding krijgen, komt er een hulpverlener langs om te helpen. Zo krijg je alle aandacht die nodig is in je eigen omgeving. Op welke vlakken die begeleiding nodig is, overleg je samen met je begeleider.

Begeleiding op 8 leefgebieden

Ambulante woonbegeleiding werkt altijd met een persoonlijk begeleidingsplan. Dat plan richt zich op acht leefgebieden. Dit zorgt voor structuur en overzicht tijdens de woonbegeleiding. En het maakt het werken aan concrete doelen mogelijk. Die 8 leefgebieden zijn:

  • Huisvesting
  • Financi├źn
  • Praktisch functioneren
  • Sociaal functioneren
  • Psychisch functioneren
  • Lichamelijk functioneren
  • Dagbesteding
  • Zingeving

Zelfredzaamheid staat voorop

Bij ambulante woonbegeleiding ligt de focus zeker niet op beperkingen die je hebt. De hulpverlener kijkt samen met je naar de mogelijkheden. Het doel van de ambulante woonbegeleiding is het vergroten van je eigen kracht; het stimuleren van zelfstandigheid en zelfredzaamheid om lekker te kunnen meedraaien in de maatschappij.

Meer weten? Laat je vraag achter op ons contactformulier en we beantwoorden hem snel.