Hoe een afkortzaag kiezen?

Een afkortzaag wordt gebruikt om houten planken, balken of plaatmaterialen precies op maat te zagen. Voor veel projecten is dit apparaat echt onmisbaar. Het kan dus goed voorkomen dat u een afkortzaag nodig heeft. Een goede specialist heeft een ruim aanbod aan afkortzagen. Maar hoe weet u welke zaag u het beste kunt kopen? Wij geven in dit blog handige tips aan de hand van vijf vragen.

Wat gaat u zagen?

De belangrijkste factor voor het beslissen welke afkortzaag u gaat kopen, is natuurlijk wat u gaat zagen. Gaat om een aantal simpele planken, of is de klus wat groter? Moet u bijvoorbeeld in verstek of dubbel verstek zagen? Houd rekening met de hoek waarin de afkortzaag kan zagen, en de maximale zaagdiepte. Voor het zagen van laminaat is bijvoorbeeld een veel minder groot bereik nodig dan bij het doorzagen van steunbalken.

Hoe gaat u de klus aanpakken?

Gaat het om een grote zaagklus? Dan is het waarschijnlijk verstandig om te kiezen voor een afkortzaag met trekfunctie. Dit is een afkortzaag waarbij het zaagblad niet alleen naar beneden, maar ook naar voren en achteren kan bewegen. Zo heeft u de ruimte om brede planken onder het zaagblad te plaatsen.

Hoe vaak gaat u de zaag gebruiken?

Heeft u een afkortzaag een paar keer per jaar nodig voor een klus in huis, of heeft u hem voor uw bedrijf vrijwel elke dag nodig? Hoe vaak u de afkortzaag gaat gebruiken heeft een invloed op de zaag die u koopt. Wanneer u hem alleen voor basisklussen thuis gebruikt is een simpele zaag genoeg, terwijl voor beroepsmatig gebruik een wat professionele zaag nodig is.

Welk vermogen is er nodig?

Hoewel het vermogen van een afkortzaag iets zegt over de kracht van de motor, hoeft u hier niet uw volledige besluit van af te laten hangen. Een variant met een hoog vermogen zaagt bijvoorbeeld niet automatisch dieper dan een zaag met lager vermogen. Wanneer u twijfelt over uw beslissing kunt u hier natuurlijk wel op letten.

Welk zaagblad gaat u gebruiken?

Het kiezen van het juiste zaagblad is bijna net zo belangrijk als het kiezen van de juiste afkortzaag. Let op welk zaagblad voor uw apparaat geschikt is, en let erop dat het blad het materiaal waarmee u aan de slag gaat ook echt kan zagen.

Heeft u nog tips voor het kiezen van een afkortzaag? Laat het ons weten via het contactformulier.