Verlichting in geval van nood

Op momenten dat er gevaar optreedt in jouw pand, is het belangrijk dat er voldoende aanwijzingen zijn over hoe je het pand kunt verlaten. In dit soort gevallen is noodverlichting erg fijn om te hebben. Ook al zul je deze verlichting hopelijk nooit hoeven te gebruiken, het zal jou, jouw werknemers of collega’s wel een veilig gevoel geven. In dit blog gaan we dieper in op waar noodverlichting wordt ingezet en over de eisen van noodverlichting. Lees en leer.

LED verlichting als beste optie

Met een goed verlicht exit bord vind jij de uitgang van het pand. Om niet om de haverklap de verlichting te hoeven vervangen, raden wij jou aan om voor LED verlichting te kiezen. LED verlichting gaat langdurig mee en is daarnaast ook zuinig. Je hoeft natuurlijk niet te bezuinigen op veiligheid: LED verlichting doet niets af aan andere typen verlichting. Dankzij LED verlichting zal je niet in het donker komen te staan wanneer het er om spant. Naast dat LED verlichting zuinig is, deze het ook niet te warm en heeft ze een lange levensduur.

Verschillende aspecten

Wanneer je noodverlichting laat plaatsen, dan moet er gekeken worden naar verschillende aspecten. Het gaat hier onder andere om het Bouwbesluit, de Arbowet en daarnaast heb je ook nog de NEN, EN, ISO en ISSO.

Bouwbesluit

Wanneer we kijken naar het Bouwbesluit, dan staat hier dat de eigenaar van een gebouw verantwoordelijk is voor de veiligheid van de gebruikers. Zo moet er rekening gehouden worden met de minimale bouw- en gebruiksvoorschriften met betrekking tot veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. Hieronder vallen dus ook de eisen voor noodverlichting.

Noodverlichting eisen volgens Arbowet

De eisen van de Arbowet komen redelijk overeen met het Bouwbesluit. In de Arbowet staat dat de werkgever verantwoordelijk is voor de veiligheid van de werknemers, bezoekers en leveranciers van een gebouw. De werknemer heeft dus de verantwoordelijkheid om vluchtroutes en nooduitgangen te regelen. Ook moeten deze routes duidelijk zijn aangegeven met zowel vluchtrouteaanduiding als vluchtwegverlichting. Iedereen moet in het geval van nood veilig het gebouw kunnen verlaten.

NVFN of meer vragen over noodverlichting eisen?

Het is ook belangrijk om te polsen wat de NVFN zegt over noodverlichting eisen. De NVFN is een samenwerkingsverband van Nederlandse fabrikanten en leveranciers die actief zijn op het gebied van noodverlichting. Zij ondersteunen de leden en informeren de markt. Heb je nog vragen over noodverlichting eisen? Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact met ons op door dit contactformulier in te vullen.